6 oktober 2020.
Op 6 oktober 2020 heeft de Eerste Kamer de Wet Homologatie Onderhands Akkoord ('WHOA') als hamerstuk aangenomen. De WHOA geeft ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid hun schulden te herstructureren om zo een faillissement te voorkomen, of om tot een gecontroleerde manier tot een afwikkeling van de onderneming te komen.
Een schuldenaar kan zijn te hoge schuldenlast herstructureren door middel van een onderhands akkoord met zijn schuldeisers en aandeelhouders. Tot op heden geldt daarvoor echter dat instemming van alle betrokken partijen is vereist. Een enkeling kan zo de totstandkoming van een akkoord blokkeren, ook al is het akkoord in het belang van de gezamenlijke schuldeisers. Levensvatbare ondernemingen kunnen daardoor onnodig failliet gaan. De WHOA bevat een akkoordprocedure op grond waarvan het akkoord – buiten surseance en faillissement - kan worden opgelegd aan tegenstemmende schuldeisers en aandeelhouders. Omdat zo’n dwangakkoord een ingrijpende maatregel is bepaalt de WHOA dat het akkoord redelijk en eerlijk moet zijn, wil het aan dwarsliggers kunnen worden opgelegd.
Speciale online WHOA leergang
Om de herstructureringspraktijk te helpen zich voor te bereiden op de komst van de WHOA, hebben wij een speciale online WHOA leergang ontwikkeld, bestaande uit 8 video’s van circa 15 minuten. Deze videoreeks biedt een goed overzicht van alle relevante aspecten van de WHOA.
De WHOA leergang kent de volgende afleveringen:
- Introductie
- Inleiding, het WHOA proces
- Overzicht van het WHOA proces
- Governance
- De afkoelingsperiode
- Overeenkomsten
- Financiële kruisverbanden: regres, subrogatie en het ‘breed akkoord’.
- Homologatie algemeen
Krijgt u binnen uw organisatie te maken met de WHOA en heeft u interesse in de WHOA leergang, neem dan contact op met onze WHOA-specialist Anne Mennens.
Klik hier voor een grotere afbeelding van de Infographic