19 mei 2020.
Afgelopen vrijdag is de Tweede Kamer geïnformeerd over drie maatregelen die de regering wil treffen om wonen betaalbaar te houden voor starters en mensen met een middeninkomen te verzekeren van betaalbare woningen. Het betreft maatregelen die ver ingrijpen op de vrije huursector. De drie maatregelen zijn een reactie op de vraag om het in werking stellen van de zogenaamde ‘noodknop’, waar wij al eerder het bericht ‘Wijziging huisvestingswet; gemeentelijke regels over middelhuur geoorloofd?’ over schreven.
In plaats van de noodknop kondigt Minister Ollongren aan dat de jaarlijkse huurprijsverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd op inflatie +2,5%, conform de maximering in de sociale sector. Daarnaast onderzoekt de Minister de mogelijkheid om tijdelijke huurcontracten – die nu voor een periode van maximaal 2 jaar kunnen worden afgesloten – te verlengen tot een maximum van drie jaar. Ten slotte wil de Minister aan gemeenten de bevoegdheid geven om opkoopbescherming in te voeren in door de gemeenten aan te wijzen buurten, zodat koopwoningen niet door bijvoorbeeld beleggers kunnen worden opgekocht ten behoeve van verhuur.
De vrijheid voor woningeigenaren om voor geliberaliseerde woonruimte zelf huurprijzen vast te stellen, wordt met deze maatregelen aanzienlijk ingeperkt. Het is de vraag of de maatregelen hiermee niet te ver ingrijpen op het eigendomsrecht. Welke ruimte gemeenten hiermee zullen krijgen om de vrije huursector verder te reguleren (naast de mogelijkheid om regels te stellen voor middeldure huur) is ook nog niet duidelijk. Een en ander zal mede afhangen van de precieze uitwerking van de maatregelen in de aangekondigde wetsvoorstellen. Houd onze website in de gaten voor updates.
Zie hier de Kamerbrief van Minister Ollongren aan de Tweede Kamer.