8 april 2020
Op zondag 5 april heeft Zorgverzekeraars Nederland (“ZN”) bekend gemaakt dat zorgaanbieders in aanmerking kunnen komen voor een continuïteitsbijdrage. Het gaat dan om zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan corona patiënten, maar wel inkomsten mislopen. Met zorgaanbieders die wél betrokken zijn bij hulp aan corona patiënten worden afzonderlijke afspraken gemaakt.
De zogenaamde continuïteitsbijdrage-regeling zal openstaan voor alle zorgaanbieders (met of zonder zorgcontract) die zorg verlenen die op dit moment valt onder de basisverzekering of de aanvullende zorgverzekering (voorwaarden 2020). Met de continuïteitsbijdrage kunnen zorgaanbieders vaste lasten blijven betalen. Denk hierbij aan personeels- en huisvestingskosten.
De precieze voorwaarden worden momenteel uitgewerkt. De hoogte van de continuïteitsbijdrage zal een percentage zijn van de door zorgverzekeraars vergoede omzet, naar verwachting 60 tot 85%. Voor dit deel van de omzet mag dan niet ook aanspraak worden gemaakt op een Rijksregeling in het kader van de coronacrisis, zoals de NOW-regeling (zie ook onze Q&A Arbeidsrecht). Dit mag wel voor het resterende deel van de omzet, of als de zorgaanbieder überhaupt niet in aanmerking komt voor de continuïteitsbijdrage. Het zal vanaf begin mei 2020 mogelijk zijn om een continuïteitsbijdrage aan te vragen. De eerste uitbetaling vindt plaats in de maand mei (over de periode vanaf 1 maart) en vervolgens elke maand zolang de regeling van kracht is.
Omdat de NOW-regeling reeds op 6 april is opengesteld en het vooralsnog onduidelijk is wanneer de continuïteitsbijdrage precies kan worden aangevraagd, is het voor zorgaanbieders van belang om een welbewuste keuze te maken. Wij kunnen u hierin adviseren.
In branches die echt acuut in financiële problemen komen en niet tot begin mei 2020 kunnen wachten (onder meer worden genoemd mondzorg, kraamzorg, wijkverpleging) kan een vooruitbetaling kan worden verzocht. Dit zal mogelijk zijn vanaf 14 april 2020. Deze vooruitbetaling zal in beginsel 70% van de gemiddeld door zorgverzekeraars vergoede maandomzet zijn en wordt vanaf 20 april uitgekeerd. De zorgaanbieder die een aanvraag voor vooruitbetaling doet moet onder meer een zorgovereenkomst voor het jaar 2020 hebben gesloten met de zorgverzekeraar bij wie hij een vooruitbetaling aanvraagt. Alle door ZN genoemde voorwaarden voor vooruitbetaling zijn hier te raadplegen.
Heeft u meer vragen over de gevolgen van de maatregelen door COVID-19? Op onze pagina veel gestelde vragen hebben wij een aantal vragen voor u op een rij gezet. Deze pagina vindt u hier.